NÉHÁNY JÓ TANÁCS ESKÜVŐRE

 

  1. Célszerű kerülni a menyasszony csevegő és a facebookos „kinek mi a tapasztalata” fórumokat – hasznosabb, ha mekérdezed a profikat
  2. Jó esetben mindenki az első nagy rendezvényét szervezi és remélhetőleg az utolsót is – biztos, hogy kísérletezni akarsz, tapasztalat nélkül?
  3. A kis esküvő nem egyenlő az olcsó esküvővel – zenekar, csokor, ruha, fotós, autóbérlés, illetékek ugyan annyiba kerülnek egy kis esküvőnél és egy nagynál is (egy esküvő tapasztalatunk szerint 100 fő felett lehet profitábilis)
  4. A dekor nem lesz olcsóbb, ha te csinálod, ellenben gyakran a végeredmény meglehetősen gyengére sikerül. Rengeteg munka van vele és a munka java az esküvőd napjára csúcsosodik ki, amikor már készülődnöd kellene
  5. Persze mindenki tud fotózni, de az semmiképpen sem egyenlő egy profi fotós munkájával
  6. Tudjuk, hogy mindenki tud dekorálni, de az sem egyenlő egy profi dekoros munkájával
  7. A legfontosabb feladata egy párnak az esküvőjük napján, hogy jól érezzék magukat és úgy igazán megéljék ezt a napot.  Nos ehhez kell az esküvőszervező, aki tehermentesít és figyel a részletekre, megoldja a váratlan feladatokat, és idegeskedik helyetted 🙂
  8. A komunnikációhoz használd az e-mmalt és a telefonhívást. Tedd félre a divatot, a messengert, vibert, mert egy facebook post és a többi csevegő nem alkalmas komoly tárgyalások kezdeményezéséhez.

 

… ha ennyi hasznos ötlet még lett volna elég, olvasd el az alábbi szuper cikket is…


 

ESKÜVŐI KISOKOS

nyito (2)

Azt hittem, már elég rutinom van az esküvői etikettet illetően, mivel a barátaim és a rokonaim zöme már túl van a nagy napon, de nemrég egy esküvős fórumon olyan kérdést tettek fel, amire nem tudtam a választ. A hozzászólásokból ítélve nagyon eltérőek a vélemények, inkább csak találgatás zajlott. Egy szakértő segítsége igazán jól jött volna.

Az esküvői kisokos megírásához Tóth Mihály ceremóniamestert hívtam segítségül, aki 17 év tapasztalattal, és több mint 500 levezényelt esküvővel a háta mögött útmutatást tud adni az esküvői „illik – nem illik” íratlan szabályaihoz.

1. Visszajelzés a meghívóra

Hú, mennyit változott a világ az én esküvőm óta! Tíz évvel ezelőtt kiküldtünk egy klasszikus – jó esetben egyedi tervezésű – meghívót, amin a házasulandó felek nevén kívül pontos dátum, időpont és helyszín is szerepelt, népi rigmusú versikébe csomagolva. Na meg nyitásként életünk idézete! És egy RSVP, amire csak remélni tudtuk, hogy a kedves rokonok nem az esemény előtt közlik, hogy bocs, de mégse jövünk…

Manapság már kétféle meghívó szokott a vendégeknek kimenni. Az első a „Save the Date”, ami egy kedves, vicces videó a párról melyben csak a helyszínt és a dátumot közlik a meghívottakkal. Tóth Mihály szerint ez azért jó, mert gyakran egy baráti társaságból többen is házasodnak egy esküvői szezonban, így az esküvőre készülők időben „befoglalják” a vendég idejét. A Save the Date típusú meghívókra illik azonnal válaszolni, rögtön jelezni, hogy számíthatnak-e rád.

A hagyományos meghívót általában az esküvő előtt hat hónappal küldik ki, mert nem ritka, hogy egy-egy helyszínt már fél évvel az esemény előtt lefoglalnak (és ilyenkor foglalót is kifizetnek egy kalkulált létszámra). Erre egy hónapon belül illik válaszolni, hogy pontosabb információjuk legyen a létszámról, és az étterem is úgy készüljön.

2. Mit vegyek fel?

Általános szabály, hogy a menyasszony színeiben nem megyünk esküvőre. A menyasszonyi ruha régebben hófehér volt, de a mai divat a fehér összes árnyalatát használja. Kerüljük a ekrü, a pezsgő, és a púderes árnyalatokat is. Sőt, most gugliztam meg, hogy 2017-re a nagyon halvány, pasztelles kéket jósolják esküvői ruhatrendnek, úgyhogy idén azt is inkább felejtsük el.

A magyar hagyományok szerint a menyecskeruha piros, bár a ceremóniamester szerint ez a nagyvárosi esküvőkön már nem jellemző. Azért biztos, ami biztos, hagyjuk ki a piros ruhát is.

A fekete a gyász színe, így esküvőkre az se tanácsos. Tóth Mihály szerint a pasztell árnyalatú ruhákkal nem lehet mellé lőni.

Általános szabály nőknek: ne akard túlragyogni a menyasszonyt! A béke kedvéért hagyd otthon a szexi, kihívó, mélyen dekoltált minirucidat. (Voltam olyan esküvőn, ahol a vendégek közt volt egy csaj, aki egy vörös színű selyem, spagettipántos, popsi alá érő kombinéban jött el. Nagy balhé lett belőle…)

A ruha kiválasztásához az esküvői helyszínt is érdemes ismerni. Át kell gondolnunk, hova szól a meghívó. Például ne vegyünk fel nagyestélyit egy kerti, szabadtéri esküvőre, ugyanakkor ne menjünk nyári ruhácskába a Marriott Hotel báltermébe. A helyszín a cipőválasztást is befolyásolja: nem minden terep bírja el a magas sarkú viselését: gyepen, murván, viacoloron küzdelmes lesz egész nap tűsarokban ropni.

Csak egy kedves tanács a szakértőtől: mindenki a saját életkorának megfelelően öltözzön fel. A negyven feletti hölgyeknek illik térd alatti ruhát, szoknyát viselni, de a húszasok is próbáljanak úgy megjelenni, hogy tudatosítsák magukban, hogy egy ünnepségre mennek.

A ruhaválasztás nem csak a nőknek kihívás„Boka feletti, testre cuppanós nadrág, zokni nélkül, bőrcipővel, kigyúrt felsőtesten szétpattanós slimfit ing tökéletes választás a Corvin tetőre. Esküvőre viszont katasztrófa!”– sorolja a hibákat Tóth Mihály. A pasiknak javasoljuk, olvasgassák Schiffer Miklós facebook oldalát, stílusról tőle sokat lehet tanulni. Amivel nem lehet melléfogni, az a sötétkék elegáns zakó-barna cipő kombó, valamint a szürke árnyalatai. Kerti bulihoz nyári melegben a lenvászon öltönyök is tökéletesek.

A nyakkendő nem kötelező, bár mostanában nagyon divat a színes csokornyakkendő – ezzel is lehet kísérletezgetni. Tilos a farmer, szuper tilos a szaggatott farmer! A fehéret a férfiaknak is érdemes kerülniük: „kék naci fehér zakóval jó egy partira, de nem esküvőre” – szól az intelem.

3. Érkezés

„Aki a szomszédból jön, az fél órát késik, aki másik országból, az már ott van a meghirdetett időpont előtt” – viccelődik Mihály, de tudjuk, minden vicc mögött van igazság. A szakértő szerint a házasulandók meghívója is okozhat galibát, mert túl sok adatot adnak meg a násznépnek. Például megírják, hogy vendégvárás: délután négykor, majd a következő mondatban az áll, hogy szertartás kezdete: négy óra harminckor. Ilyen esetben a násznép fele megérkezik a vendégvárás előtt, a másik fele meg beesik a szertartásra. Tóth Mihály szerint érdemes csak egy időpontot és helyszínt megadni, azt, hogy hova és mikorra érkezzenek a vendégek. Az este menete már nem rájuk tartozik. Viszont a vendégeknek is illik picivel idő előtt érkezni.

4. Ajándék vagy boríték

Az étkészlet, a kenyérpirítós és az ágyneműgarnitúra már kimentek a divatból. Ha ajándékot visznek a vendégek, az manapság inkább valami tréfás meglepetés vagy kreatívan becsomagolt pénz szokott lenni. „Egy esküvőn a vőlegény barátai kétszázasokkal félig megtöltöttek egy gömbakváriumot, teleöntötték vízzel, majd tettek bele két aranyhalat, ezt adták át a vőlegénynek” – mesélt egy példát Mihály.

Az évek óta együtt élő pároknak nincs szükségük újabb lakberendezési tárgyakra, de ezt egyértelművé lehet tenni, és viccesen meg is lehet fogalmazni a meghívóban. A „mennyit tegyünk a borítékba” kérdésnél helyes irányzék, ha megpróbáljuk kikalkulálni, a mi ellátásunk mennyibe kerülhet a párnak. Ez átlagosan 2017-ben Budapesten egy vendég után nagyjából 15 000 forint.

Ami a vendégeket meg szokta még zavarni, az a menyasszonytánc, mert nem tudják eldönteni, akkor adják-e át a borítékot, vagy hamarabb. Trend, hogy a menyasszonytáncra a párok inkább kaparós sorsjegyet kérnek – és ezt az információt előre tudatják a vendégekkel – így elkerülhető egymás túllicitálása is. Amúgy is a menyasszonytánc üzenete nem az, hogy „eladó a menyasszony”, vagyis csináljuk meg az év bizniszét, hanem az, hogy éjfél után a menyasszony már asszonnyá válik, utána már csak a férjéhez bújhat táncolni.

Ha csak a templomi vagy a polgármesteri hivatalban zajló szertartásra hívtak meg, akkor a jelenlétedre, társaságodra számítanak. Ne vigyél apróbb ajándékot se, mert egyrészt ilyenkor nagy a káosz, másrészt a házasulandók nem tudják hova tenni az ajándékokat, sőt, sok pár még a templomnál is készíttet kreatív fotókat, így az ott átadott csomagok kezelhetetlenek lennének.

5. Fotózás

Ne fotózzanak a vendégek a szertartáson, és ne töltsék fel a facebookra a menyasszony képét. Engedjék az arának, hogy ő ossza meg az első fotót az esküvőjén saját magáról. A fotózási tilalomnak két oka is van: egyrészt nagyon zavaró, ha a szertartás alatt nem a műsorra figyelünk, hanem mobilokkal, szelfibotokkal csápolunk, másrészt ezzel a hivatásos fotós munkáját is zavarjuk. Külföldön már felirat figyelmezteti a vendégeket, hogy ez egy „unplugged wedding”, vagyis kütyümentes esküvő.

6. Menyasszonyrablás

Van, ahol a hagyomány része, például a Balkánon és a roma kultúrában, de van, ahol nem. A vőlegény barátai azzal tesztelik a vőlegény éberségét, hogy megnézik, az mennyire figyel a feleségére. A menyasszonytánc végét szokta jelenteni, ha sikerül kiszaladni a menyasszonnyal, akit utána játékos feladatokkal lehet kiváltani. Vajdasági családba házasodtam, úgyhogy nem egy horror történetet hallottam arról, milyen balesetek történtek a szöktetés közben. Fontos, hogy csak egyszer illik ezzel próbálkozni. Ha a rablás rángatásba, kisebb pankrációba megy át, az mindenkinek kellemetlen és idegesítő.

7. A buli vége

A magyar párok esküvői általában hajnali 2-3 óráig tartanak, és az a szokás, hogy a pár az utolsó, aki elhagyja a helyszínt. Vendégek számára az az aranyszabály, hogy addig jó maradni, amíg szalonképesek vagyunk. (Már, ha nem te akarsz lenni az a vendég, akit még évek múltán is emlegetnek…)

Ha nem kisgyerekkel érkezünk, aki miatt korán el kell hagynunk az eseményt, akkor illik megvárni a tortát és éjfélkor a menyasszonytáncot. Rosszul veszi ki magát, ha a vendégsereg az eseményen teljesen passzív, és az idő jelentős részét külön, mondjuk a teraszon cigizve tölti. A ceremóniamester tapasztalata az, hogy egy buli nem akkor hal be, ha a vendég lelép a buliról, hanem ha a pár lelép a tánctérről. Egy jó dinamikájú esküvőnek megvan a ritmusa – jut idő pihenésre, csevegésre, és arra is, hogy a pár a meghívottakkal váltson néhány szót.

Külföldi esküvőknél, vegyes párok esetében nem ritka, hogy tizenegy óra körül elköszön a pár és elvonul. Amerikában például a menyasszony a csokrát a buli végén dobja el.

Végül egy jó tanács: vendégként tartsuk észben, miért is jöttünk el erre az eseményre. Engedjük el a munkahelyi stresszt, a családi feszültségeket, a politikát meg pláne. Örüljünk együtt a párral, és mi is érezzük jól magunkat!

Weboldal Adminisztrátor:

+++ tietzeit +++
creativity&intuition
+36 70 414 5004
tietzekaroly@gmail.com